Træets forsvar- C.O.D.I.T

Meget af den grundlæggende viden om træer, og de mekanismer der foregår inden i dem. Er udviklet og kortlagt i slut 1970´erne af Dr.Alex Shigo.

Hans studier og teorier blev dog afvist ved deres introduktion, men er senere blevet anerkendt, og bliver idag brugt på verdensplan både som reference og opslagsværker inden for arbejdet med træer.

En af de vigtigste koncepter for hjælp til forståelse af træernes forsvar mod råd er:  
Compartmentalization Of Decay In Trees (CODIT)

Når træer får skader/sår, angribes det af mange organismer, ikke kun svampe. træer reagerer på disse infektioner med både kemiske og fysiske ændringer.

forsvars processerne

1.Væg Den første væg dannes ved at tilslutning af vaskulært/sivæv over og under såret.
Dette væv løber langs længden af stammen, denne forsejling forsinker den vertikale spredning af råd. Vævet er forbundet på forskellige måder, eks. De tylose & polyphenoliske aflejringer, anti-svampe stoffer og (i nåletræer) ved lukning af de grænsede pits-koblingsbeholderceller – Denne væg er den svageste.

2.Væg Den anden væg er dannet af de ligninrige celler i “latewoodvækstringen“- inden for og udvendigt på såret og derved sænkes det radiale spredning af råd.
Denne væg er den anden svageste og er kontinuerlig, undtagen hvor den brydes af stråleceller.

3.Væg
 Den tredje væg er dannet af stråleceller – Efter skaden er indtruffet, ændres nogle af strålecellerne sig også kemisk og bliver giftige for nogle mikroorganismer. 
Før dannelsen af den fjerde og sidste væg, er dette den stærkeste væg.

4.Væg  Den fjerde mur, er kendt som barrierezonen – den danner ny vækst med et specialiseret træagtigt væv (på ydersiden af træet)
Dette er den stærkeste væg, og ofte den eneste der helt kan standse smittefordelingen – ved at over gro såret med ny bark.
I sådanne tilfælde er alt det inficeret eksisterende væv, blevet overgroet men nyt sundt væv som fortsætter med at vokse uden for den fjerde væg.

 

Kan det hjælpe os i hverdagen

Ved at øge forståelsen for, hvordan træer reagerer mod skader og råd, har CODIT mange fordele.
For eksempel kontaktes vi ofte, for at risikovurdere træer der er blevet pådraget skader – ejeren er nevøs for om det er sikkert at færdes eller bo i nærheden af træet.
med viden om hvordan råddet og skaden sandsynligvis vil eller ikke vil sprede sig, kan sådanne analyser være præcise og derved forhindre unødvendig træfældning, ejendomsskade eller farlige situation ved færden under træet.

Tlf: 31 370 200

Kontaktformula

skriv til os direkte via vores kontaktformular for gratis rådgivning eller et uforpligtende tilbud.